Skip to main content

Resepi Masakan Jepun - Miso Soup (Halal)


Miso Soup merupakan makanan kegemaran saya apabila mengunjunginya ke Sushi King. Saya pasti akan memilihnya untuk dimakan bersama dengan set nasi dan telur kukus. Apabila difikirkan semula adakah ia berbaloi dengan jumlah portion yang sikit, memadai dengan harga yang dibayar? Oleh itu, saya mengambil inisiatif untuk masak sendiri hidangan kegemaran tersebut dengan meng'google' & menge'youtube' cara penyediaan dan buatan dari para chef yang meng'upload'nya di laman sesawang. Walaupun terdapat serbuk segera untuk menyediakan Miso Soup, saya lebih sanggup memilih untuk masak sendiri dengan bahan asasnya demi mengelak dari pengambilan MSG yang tinggi kandungannya di dalam serbuk tersebut. Untuk menyediakan Miso Soup semestinya saya merujuk daripada pakar masak yang sudi berkongsi melalui You Tube seperti ini:

Dalam You Tube, terdapat ramai chef yang mendemonstrasikan cara memasak Miso Soup. Tapi saya sangat berkenan menonton cara masakan yang ditunjukkan oleh Chef Atsuko. Penerangan dan gambaran yang ditunjukkan sangat mudah untuk difahami dalam bahasa inggeris.
Miso Soup adalah masakan yang hampir setiap hari dinikmati secara kerap oleh masyarakat Jepun. Ia merupakan makanan yang menyihatkan kerana mengandungi banyak kalsium di dalamnya. Kalau diambil 3 mangkuk setiap hari, dikatakan InsyaAllah boleh mencegah penyakit kanser. Bahan-bahan untuk Miso Soup adalah berikut:

Bahan-bahan Miso Soup: 5gm Wakame Seaweed, Sekeping Kombu berukuran saiz tapak tangan, Semangkuk Bonito Flakes, 100gm bahan pilihan dan bahan utama, Miso Paste yang halal (Sila larutkannya ketika di akhir masakan miso soup)
Boleh tabur dengan sebatang daun bawang yang dihiris, tapi saya tak letak.

Cara-cara masak Miso Sup:
  1. Rendam Kombu di dalam periuk yang berisi air sebanyak 1 liter selama 30 minit. Kemudian panaskan di atas api. Sebelum mula mendidih, angkat kombu dan letak tepi. (Jangan buang)
  2. Dalam bekas lain, rendam Wakame Seaweed selama 5 minit dengan air panas, tapis & letak tepi.
  3. Masukkan Bonito Flakes ke dalam periuk air kombu, kacau & didihkan selama 2 minit. Kemudian tapis airnya yang telah menjadi stock dashi ke dalam periuk yang lain. Hampas Bonito Flakes tadi letak tepi bersama dengan kombu tadi. 
  4. Panaskan semula stok dashi tersebut & letak potongan Taufu lembut@ Taufu Kering@ Lobak Putih@ Kobis@ Brokoli. Didihkan. Ambil 3 senduk airnya & masukkan ke dalam bekas lain untuk larutkan miso paste & tuang semula ke dalam periuk tersebut. Tutup api.
  5. Masukkan wakame seaweed. boleh tabur daun bawang kalau nak lebih rasa authentic jepun. SIAP. Alhamdulillah.
Sup Miso yang dah siap dimasak. Kelihatan Wakame Seaweed tengah terapung bersama larutan Miso Paste. Oh ya, hari ni saya guna lobak putih sebagai bahan pilihan. Tapi, kalau guna taufu lembut rasanya lebih sedap. 
Miso soup yang mempunyai rasa umami. Err, umami tu apa? Ia adalah sejenis rasa. Mengikut sejarah, para chef jepun sangat curious mengenai rasa, sebab asas rasa di lidah ada 4 iaitu masin, masam, pahit & manis. Tawar tak termasuk dalam kategori tersebut. Hasil kajian akhirnya mereka jumpa sejenis rasa yang lain, iaitu Umami. Rasa umami inilah menjadi bahan asas untuk membuat kebanyakan resepi masakan jepun yang lain. Sekian.

Nota: Hampas Kombu dan Bonito Flakes jangan dibuang, nanti boleh dimasak Furikake. InsyaAllah di lain masa nanti akan kongsikan resepinya. Sekian.
























































Comments

  1. Hi nak tanya bahan2 seperti kombu, wakame dan miso soup halal ni beli di mana ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam Lazada or Shopee. Saya beli situ. Now tengah nak try buat miso soup.

      Delete
  2. Hampas Kobu dan Bonito Flakes tu macam mane ye nak buat Furikake?

    ReplyDelete

Post a Comment